Po dotarciu na miejsce zapoznaliśmy się z naszym miejscem praktyk
jak również z regulaminem obowiązującym w ośrodku BZG.
Na początku poznaliśmy osoby, które były naszymi opiekunami podczas praktyk
jak również na wycieczkach. Zaczęliśmy nasz pobyt od poznania historii i zwiedzania
miasta w którym mieszkaliśmy, Pierwszy dzień praktyk była to lekcja teoretyczna,
a później mieliśmy możliwość zwiedzania ogrodu ziołowego. W drugi dzień praktyk
zapoznaliśmy się z kuchnią w której pracowaliśmy a następnie nasi gospodarze
zorganizowali nam wycieczkę do Magdeburga i zwiedzanie gorzelni wraz z degustacją.
Po oprowadzeniu i obejrzeniu hodowli pstrągów mogliśmy nacieszyć oczy oglądając
ogród barokowy. Kolejną wycieczką był wyjazd do huty szkła jak i zwiedzanie
pięknego zamku. Niezapomnianym wrażeniem był wypad w góry Harz gdzie wjechaliśmy
koleją liniową kolejką linową a przy zejściu ze szczytu zwiedzaliśmy młyny.
Ciekawym doświadczeniem była zabawa w degustatorów wina przy okazji zwiedzania
winiarni.
W ostatni dzień praktyk na pożegnalną kolacje przygotowaliśmy potrawy wraz
z niemieckimi praktykantami. Po uroczystej kolacji nastąpiło rozdanie certyfikat
ów oraz pamiątkowe zdjęcie. W czasie praktyk poznaliśmy jak powstają niemieckie
słodkości , a także mogliśmy poznać tajniki pieczenia chleba i wyrobu kiełbasy.