Po długiej podróży i dotarciu na miejsce zapoznaliśmy się z naszym miejscem
zamieszkania. A także z wieloma osobami, z którymi nawiązaliśmy nowe znajomości
w tym z panią Ewą Marksowską, która była naszą opiekunką podczas pobytu
we Włoszech. Następnie poznaliśmy najciekawsze zakątki w Spoleto.
W każdy poniedziałek uczestniczyliśmy w lekcjach gotowania, które odbywały
się w Hotelu "Barbarossa", pod okiem szefa kuchni, gdzie uczyliśmy
się przygotowywać pizze, mięsa, przystawki -"Antypasaty" a także
ciasta i desery.
Dnia 15.07 b.r. po raz pierwszy każda z grup zapoznała się ze swoim miejscem
praktyk. Przez dziesięć dni pracowaliśmy w restauracjach, gdzie uczyliśmy
się gotować i podawać do stołu. Ania i Weronika pracowały w L'Angolo Antico,
gdzie Weronika poznawała tajniki włoskiej kuchni, natomiast Ania obsługiwała
gości na salach. Milena i Anita pracowały w restauracji "Cantina De
Corui". Milena uczyła się przyrządzać włoskie specjały, a Anita podawała
do stołów. Ania, Natalia Witkowska i Natalia Chatlińska odbywały praktyki
w restauracji "Peciarda". Ania poznawała kuchnie włoską, a Natalie
obsługiwały gości. W nagrodę za dobrą pracę Ania, Natalia i Natalia dostały
zaproszenie od właściciela restauracji wyjazdu na basen, z którego chętnie
skorzystały.
Miłym doświadczeniem była lekcja degustacji win na którą zostaliśmy zaproszeni
do "Hotelu Barbarossa". Niezapomnianym wrażeniem było poznanie
zasad produkcji makaronów w fabryce Bianconi. Ważnym przeżyciem był wyjazd
do Rzymu gdzie zwiedziliśmy Bazylikę i plac św. Piotra, grób Jana Pawła
II, Koloseum, Panteon, schody Hiszpańskie. Drugą z naszych wycieczek był
wyjazd do Asyżu, gdzie zwiedziliśmy Bazylikę, w której znajdował się grób
św. Klary i św. Franciszka.
W ostatni dzień praktyk odbyła się pożegnalna kolacja, na którą zostali
zaproszeni goście, wśród których znalazł się, właściciel firmy "Bianconi".
Podczas uroczystej kolacji uczestnicy praktyk zostali szczęśliwymi posiadaczami
certyfikatów "Kuchnie regionalne w Europie".